BoerVeilig
 

Veilig spelen op het erf met Victor Veilig!

Woensdag 12 juni is het weer de Nationale Buitenspeeldag! Op deze dag besteden we met BoerVeilig extra aandacht aan veilig spelen op het erf. De boerderij en het erf zijn voor veel kinderen een favoriete speelplaats. Helemaal aan de start van de zomer, het mooi ‘buitenspeelweer’ is en het drukker wordt op het erf qua rijdende machines. Hoe speel je daar als ouders op in? Melkveehouder Annet Driezen geeft tips!

Tekst: Christel Klok Beeld: Annet Driezen

Naast de felgekleurde overalletjes van de kinderen en de duidelijke regels rondom het inkuilen, is er voor de vier kinderen van Annet Driezen en haar man één duidelijke winnaar: Victor Veilig! Deze pop gaat op de boerderij overal mee naar toe. “Als we hem eens vergeten, komen de kinderen er zelf mee aansjouwen”, zegt de 32-jarige Annet lachend.

Samen met ‘Victor’ de kalfjes voeren
Op het melkveebedrijf in het Friese dorp Blesdijke, woont Annet samen met haar man en vier kinderen. ’s Middags gaan de kinderen vaak mee de kalfjes voeren. “We hebben een soort oude melkkar die ik altijd met me meesleep. Soms fietsen de oudste twee mee, maar als er grote drukte is op het erf, moeten ze allemaal op de kar zitten. De kinderen én Victor Veilig. Die zetten we op de plek neer waar we bezig zijn.” Gaan de kinderen bij het stro spelen, zet Annet Victor daar neer en als ze in de stal zijn, staat hij voor de stal.

Victor Veilig maakt extra alert
Toen de kinderen wat groter werden, dachten Annet en haar man ‘misschien is zo’n pop een keer wat!’, maar dan moet Victor Veilig niet steevast op dezelfde plek staan. “Op de meeste erven staat zo’n pop direct wanneer je de dam op komt rijden. Ook wanneer er helemaal geen kinderen buiten zijn of op een andere plek spelen. Dat maakt je op een gegeven moment minder alert”, vertelt Annet, “Als bij ons Victor Veilig op het erf staat, weet iedereen dat er echt kinderen buiten zijn. Hij is nog niet verweerd door de zon, dus valt nog goed op en staat vaak midden op het pad waardoor de machines ook écht even af moeten remmen.”     Naam: Annet Driezen
     Woonplaats: Blesdijke
   Type bedrijf: Melkvee

Wat vinden de kinderen van Victor?
“Ze weten het hartstikke goed! Toen mijn man laatst met de shovel aan kwam rijden en mijn dochter dat hoorde, kwam ze gelijk met Victor naar buiten. Zo van ‘Nou pap, rustig!’. Ze weten dat ze niet verder mogen komen dan de pop. Victor Veilig is voor hun echt een punt van ‘tot daar mag ik en niet verder’.”

Wat is jouw tip aan andere ouders?
“Blijf communiceren! Wat werkt goed voor jou, de kinderen en voor degene die de machine bestuurt. Blijf hierover met elkaar in gesprek, want de kinderen veranderen ook in de ruimte die ze nodig hebben.” Volgens Annet is het daarnaast belangrijk om duidelijk aan te geven wat de kinderen hun plek is. “Tijdens het inkuilen rijden de loonwerkers hier bijvoorbeeld af en aan. Als we dan gaan koffie drinken bij de bult, moeten de kinderen allemaal op de kar blijven totdat de machines uit zijn. En Victor? Die gaat gezellig mee!"